Hoe maak je een omkeerbaar badpak niet-omkeerbaar?


Je hebt een mooi badpakpatroon gevonden dat omkeerbaar is, aan beide kanten te dragen. Maar misschien heb je daar helemaal geen behoefte aan, of heb je geen twee verschillende lycra’s. Ik toon je in deze blog de werkwijze hoe je zo’n badpak dan niet-omkeerbaar kan maken mét voering en naden die netjes weggestopt zijn.


Zoals er verschillende wegen naar Rome leiden, zijn er ook tal van constructiemogelijkheden. Dit is hoe ik het voor dit badpak aanpakte en het stappenplan is heel erg afhankelijk van wat je er per se in wilt qua design. Volg je mee?Inspiratie voor het badpak


Ik scroll al graag eens door Pinterest (ik heb een timer op mijn gsm die de app na 10 minuten sluit, anders verdwijn ik gewoon in die rabbit hole) en heb vaak inspiratie foto’s gepind van badpakken met kantjes in verwerkt. Door het kant krijgt het badpak echt zo die boho Ibiza look en daar hou ik heel erg van.


Deze foto’s gebruikte ik als leidraad voor mijn eigen ontwerp en het Sarah badpakpatroon van Edgewater Avenue leek me ideaal als basis om zelf op voort te bouwen. Je kan in deze video meevolgen hoe ik mijn ontwerp maak.


Patroon aanpassen


Bij het patroon van een omkeerbaar badpak is aan de randen (beenuitsnijdingen, halsuitsnijdingen, okseluitsnijdingen en rug) enkel een naadwaarde toegevoegd. In dit geval 6mm. Omdat ik het niet omkeerbaar maak en dus mijn elastiek zal moeten naar binnen vouwen, moet ik een naad ter breedte van het elastiek hebben. In mijn geval is dit 8mm en moet ik dus aan al deze randen 2mm toevoegen.


Verder heb ik ook wat persoonlijke dingen aangepast. Om te beginnen heb ik een proefmodel gemaakt van het patroon. Daarbij gebruik ik geen voering, en naai ik de kruisnaad, cupnaden en zijnaden, maar ik naai er geen elastieken in. Bij het passen hou ik rekening met het feit dat de randen nog naar binnen gevouwen worden en nog wat strakker zullen komen door het elastiek.


Het proefmodel zat vrij goed, maar ter hoogte van de voorste kruisnaad had ik toch aan weerszijden een extra 6mm nodig en aan de halsuitsnijding ook een extra centimeter. De okseluitsnijding heb ik ook iets verhoogd, maar dat is een aanpassing die ik standaard voor elke Bh, bikini of badpak moet doen.


Voor mijn ontwerp met een touwtje tussen beide cupdelen moet ik 6 lusjes voorzien. Dit touwtje is niet alleen esthetisch maar ook praktisch. Zo’n wijd en diep decolleté is wel mooi, maar als je continu je zoontje moet optillen in het zwembad, wil je ook niet elke 5 seconden moeten kijken of alles nog wel goed zit.Benodigdheden voor dit badpak


  • Lycra
  • Stretch mesh voering (of badpakvoering)
  • Een kantje van een paar centimeter breed

Ik haalde alles bij Lijfgoed.Werkwijze voor een gevoerd badpak met verstopte naden


Eerst naai je het kant aan de cupdelen. Ik deed dit op 6mm van de rand want de naden die inbegrepen zijn in het patroon zijn 6mm. Het kant naai ik er met een smalle zigzagsteek aan, aan weerszijden van het kant. Voor alle naden in deze werkwijze gebruik ik de stretchsteek, tenzij ander vermeldt.


Dan maak je de lusjes door een lange strook lycra in de lengte dubbel te vouwen, te stikken (dit mag met een rechte steek op zo’n 3mm van de rand), om te keren en dan in 6 stukjes te knippen.

Naai de lusjes (dubbelgevouwen) op de juiste plaats op het cupdeel. Je doet dit aan de goede kant van de cup.

Plaats het buitenste cupdeel en het cupdeel van voering met de goede kanten op elkaar en stik de halsuitsnijding.


Voor de voering van de bandjes heb ik geen stretch mesh gebruikt maar dezelfde lycra. Deze 2 delen naai je ook aan elkaar aan de binnenkant. De bandjes leg je open, net als de cupdelen en je stikt deze schoudernaad.


Vervolgens naai je elastiek aan de hele halsuitsnijding + binnenkant schouderband. Je doet dit dus in 1 geheel. Je naait het elastiek best aan de binnenkant van lycra en niet aan het voeringdeel. Ik oefen een heel lichte rek uit op het elastiek thv van het decolleté, maar niet thv de bandjes.


Nu kan je de voering terug naar binnen vouwen en dan is jouw cupdeel + schouderband bijna klaar. Enkel de buitenkant moet nog worden afgewerkt met elastiek, maar dat komt later.

Neem het voorpand in lycra en naai beide cupdelen eraan.


Naai het kant horizontaal op de bovenkant van het voorpand, net onder de cupdelen, tegen de naad. Zorg dat je de naad niet mee neemt.


Naai de voering van het voorpand aan het buitendeel. De goede kant van de voering plaats je op de binnenkant (voering) van de cupdelen (het lycra voorpand ligt er nog onder) en je naait de voering op al deze lagen op dezelfde naad als voorheen. Op die manier zitten de naden vooraan mooi verstopt tussen voering en buitenstof.


Stik het kruisje. Hierbij stik je ineens de 2 lagen lycra + 2 lagen voering. In deze volgorde leg je de stukken: achterpand lycra goede kant boven, voorpand lycra slechte kant boven, voorpand voering goede kant boven, achterpand voering slechte kant boven.


Nu kan je de zijnaden stikken. Let goed op dat je bij het ontvouwen alle kanten terug op de juiste plaats krijgt! De volgorde van de lagen: voering achterpand met goede kant boven, voorpand (lycra + voering) met goede kant boven, achterpand lycra met slechte kant boven.


Naai het elastiek aan de beenuitsnijdingen. Hierbij trek ik bij het naaien van de eerste passage van het elastiek de voering een beetje voorbij de buitenstof. Dit is omdat de voering iets rekbaarder is en het mooier is als je die wat strakker trekt. Je kan ook vooraf de voering wat kleiner knippen, maar ik werk liever zo. Voor je het elastiek naar binnen vouwt en stikt, kan je de voering bij trimmen tot tegen het elastiek.


Naai het elastiek aan de buitenkant van de halsrand en rug. Hierbij naai je in 1 beweging van de buitenkant van 1 schouderband over de okseluitsnijding, over de rug tot over de andere schouderband. Ik oefen iets meer rek uit thv de okseluitsnijding en rug, thv de schouderband geef ik geen rek.

Naai nu de schouderband vast aan het achterpand. Ik gebruikte nog een stukje BH band en 2 schuivers tussen achterpand en schouderband maar dat hoeft dus niet.


Maak nog een touwtje voor tussen de lusjes. Je kan dit heel gemakkelijk doen door de lycra uit te rekken (zie deze video).

Nu is het badpak klaar!


Wil jij ook graag een boho badpak naaien?

Het heeft me wel wat denkwerk gekost en extra naai- en knipwerk door het proefmodel, maar nu heb ik een badpak dat me perfect past en dat helemaal naar mijn wens ontworpen is. Ik ben er superblij mee. Dit is zo’n stuk dat ik hopelijk binnen 10 jaar nog draag.


Nu ben ik benieuwd of jij deze werkbeschrijving handig vindt en misschien ook dit badpak gaat maken? Het zou leuk zijn als je me dit hieronder laat weten of via social media.


Wil je eerst eenvoudiger beginnen? Daar heb ik de online cursus Start to sew swimwear voor! 

Laten we hopen op een fijne nazomer met nog een paar ‘badpak-dagen’!Liefs,

Clio