Lingerie naaien met geweven stoffen

 

Ik gebruik vooral stretch kant en stretch mesh om mijn lingerie te maken, maar af en toe werk ik ook graag met wat restjes van andere naaiprojecten. Je ziet niet veel voorbeelden of tutorials over het naaien van lingerie met 'gewone' geweven stoffen. Dus ik vertel je over mijn ervaring met deze 4-delige set.


























Algemene tips over het naaien van lingerie met geweven kleding

 

Ik gebruik hier een polyester satijn . Voor de beha maakt het niet uit, want hij is gevoerd. Voor het slipje kan het te zweterig worden met een polyester, maar ik heb geen probleem met deze stof.


Je kunt elke soort stof gebruiken: katoen, flanel, crêpe, viscose, satijn, zijde, fakeleer,... Als je het niet is om  echt overdag te dragen, maakt het niet uit, je kunt je laten gaan met je stofkeuze. Als je het toch wilt dragen (en comfort is niet onbelangrijk), houd er dan rekening mee dat de stof moet ademen. Een warm en zweterig polyester is misschien niet je eerste keuze voor de zomer.

 

Als  je je stof schuin van draad knipt, heb je een beetje stretch. Dat heb ik bij deze set niet gedaan omdat ik de symmetrie van de print wilde behouden. Maar vanwege het gebrek aan rek moest ik het ontwerp wat aanpassen.


Ik heb een standaard garen van Gutermann gebruikt en een microtex 70H naald. Met een lichtere viscose stof zou ik een microtex 60H gebruiken. 

















 


Een beha maken met geweven stoffen

 

Of je je beha met geweven stoffen kunt maken of niet, hangt af van het patroon of het soort beha. Een beugelbeha met padding, zoals ik hier heb gemaakt, is heel eenvoudig. Deze Boylston bh van Orange Lingerie heb ik meerdere keren gemaakt. Eén in stretch mesh, één in kant, 2 in lycra en deze in polysatijn. Omdat deze allemaal gevoerd zijn met dezelfde niet-rekbare bh-tule en padding hebben, zou ik voor al deze cups hetzelfde patroon kunnen gebruiken. Er waren geen aanpassingen nodig voor een rekbare of niet-rekbare stof.


Bij het overtrekken van de stoffen cups over de foam cups, moest ik wel wat meer aan de stretch stoffen trekken om een egale cup te krijgen. Er is minder 'ease' als je dit doet met een geweven stof. Maar de foamcups maken in feite de vorm in plaats van de stof, dus je krijgt uiteindelijk elke keer hetzelfde resultaat, ongeacht welke stof je gebruikt.


Als je geen padding gebruikt voor de cups, krijg je een kleinere cup bij het gebruik van geweven stoffen in vergelijking met stretchstoffen.

Ik gebruikte een niet-rekbare bh-tule als voering voor de voorste bandstukken. De naden zitten verstopt tussen de buitenstof en de voering, dus ik hoefde ze niet af te werken.

Voor de rugdelen heb ik een stretch mesh gebruikt, geen powermesh.














Het maken van de jarretelgordel

 

Ik heb een patroon van mijn opleiding bij Syntra dat ik heb aangepast om deze jarretelgordel te maken. Omdat je een jarretelgordel kunt openen en sluiten en hem niet over je heupen hoeft te trekken, kun je wegkomen met niet veel rek erin.

Ik heb besloten om de geweven stof aan de middenvoor- en achterkant te plaatsen en stretch mesh aan de zijkanten waar er meer rondingen zijn.


Om de naden te verdoezelen, gebruikte ik nylon naadband die ik aan beide kanten met een rechte steek vastnaaide.


Voor de sluiting heb ik aan beide kanten 2 oogjes gebruikt.  De achterkant van het satijn is daar gevoerd met zwart katoen. En ik heb een klein stukje vlieseline gebruikt om de oogjes te verstevigen.


Alle randen zijn bedekt met picot elastiek.












 


Het slipje maken met geweven stoffen

 

Er zijn hier en daar wel patronen beschikbaar om het hele slipje in een geweven stof te maken. De Penny knickers van Sew Projects bijvoorbeeld, en Ohhhlulu heeft er ook een aantal. Ik had niet genoeg stof om dat te doen, dus ik gebruikte een andere methode.


Mijn lingerie-naailerares gebruikte deze regel voor het combineren van geweven en stretch stoffen in slipjes: 1/3 geweven en 2/3 stretch. Ik vind dit een prima richtlijn, maar je hoeft het niet te letterlijk te nemen. Ik werk graag met een voorpand in geweven stof en achterpand volledig in stretch.
Wanneer je je satijnen stof schuin van draad knipt, heb je ook al meer rek.


Voor het eerste slipje heb ik het Blossom knickers patroon van Sew Projects gebruikt. Het heeft verstelbare bandjes aan de zijkant, ideaal dus om toch zonder rekbare stof het slipje aan en uit te kunnen trekken. Ik nam mijn normale maat en het werkte prima. Je zou ook 1 maat groter kunnen uitknippen.

De achterkant is volledig gemaakt van stretch mesh, dus er hoefden geen aanpassingen te worden gedaan.



















Voor het tweede slipje heb ik een van mijn eigen patronen gebruikt. Ik had nog maar 1 klein restje over en was aan het kijken hoe ik het kon plaatsen om wat dekking aan de voorkant te hebben en de symmetrie van de afdruk te behouden. Er zijn veel mogelijke ontwerpen en je kunt heel creatief zijn, maar ik ging voor deze eenvoudige oplossing om in het midden te plaatsen.


De meeste van deze slipjes zijn van stretch mesh, dus ik heb geen wijzigingen aan het patroon aangebracht, behalve de naadlijnen voor het voorpand.

Net als bij de jarretelgordel zijn de naden afgedekt met nylon naadtape.












 


Het volgende project waar ik al mee bezig ben is een bralette van viscose stof. Het is leuk om met deze stoffen te experimenteren, want de restjes zijn te klein om voor iets anders te gebruiken en ik ben niet gehecht aan het resultaat. Als het niet bij me past, maar het ziet er toch mooi uit en ik heb iets nieuws geleerd, dan is dat allemaal prima.


Als je een van mijn tips gebruikt, kun je me taggen met #cliosatelier op Instagram en Facebook.

Kijk ook eens op mijn Inspiratie pagina waar ik een overzicht bijhoud van de commerciële en indie patronen die ik heb gebruikt.



Liefs,


Clio