Voering in een badpak naaien


Hoe moet ik voering in een badpak naaien? Welke voering moet ik gebruiken voor badmode? Moet ik het patroondeel voor de voering aanpassen? Allemaal vragen die misschien al bij jou zijn opgekomen, en die ik in graag in deze blog beantwoord. Lees dus zeker verder!


























Waarom wil ik voering in een badpak naaien?


Als een badpak droog is en je met stevige badpaklycra werkt, lijkt voering geen echte must. Maar wacht maar tot je in het water gaat, dan verandert de lycra, gaat meer hangen en wordt meer doorschijnend. Je zal dan misschien ervaren dat je liever een voering wilt.

De voering zorgt ook voor wat extra back-up, stevigheid, zoals het effect van shapewear, het houdt alles wat compacter bijeen. Zeker als de buitenstof een eerder dunne, zeer elastische lycra is. Bij een zeer stevige lycra zoals voor sportwear of shapewear, doet de buitenstof al alle werk en is daarvoor geen voering nodig.


Tenslotte kan je door met voering te werken ook alle naden netjes verstoppen waardoor het badpak fijner draagt.

Als je voor jezelf een badpak maakt met voering en nette afwerking, voelt het echt als een priceless couturestuk. Iets dat je niet zomaar in de winkel kan kopen, of toch niet in de standaard winkels waar jij en ik shoppen 😉

























Welke stof is geschikt voor badpakvoering?


Hier heb je verschillende opties.

  1. Je ziet vaak badpakpatronen waarbij er 2 goede kanten zijn. Dan maak je geen gebruik van voeringstof maar van badpaklycra en wordt het badpak zo genaaid dat naden en elastieken niet zichtbaar zijn. Ik ben niet zo’n fan van deze methode omdat de 2 dikkere lagen stof niet zo leuk aanvoelen in het water.

  2. Je kan speciale badpakvoering gebruiken. Dat is een flinterdunne en rekbare lycra die het doorschijnen van de buitenstof (bv bij een lichte kleur) tegengaat. Ik koop die meestal in beige omdat dit met alles combineerbaar is.

  3. Je kan dezelfde stretch mesh gebruiken waar ook lingerie mee wordt gemaakt. Dit is makkelijker verkrijgbaar, maakt het badpak niet te zwaar maar biedt toch wat extra stevigheid.













Wil je de links naar waar ik mijn badpakvoering en stretch mesh koop? Die vind je in mijn gratis te downloaden materialengids.




Moet ik het patroondeel voor de voering aanpassen?


Ja en nee. Dit is een beetje afhankelijk van de stoffen waarmee je werkt en hoe jij liever naait. De standaard aanbeveling is om bij het knippen van de voering overal de naad weg te laten. Je kan hier vooraf een extra patroondeel voor maken als je wilt (want bij badpakpatronen zit meestal de naadwaarde inbegrepen) of je kan de voering eerst met hetzelfde patroondeel als de buitenstof uitsnijden en dan de 5mm wegsnijden.

Ik doe het nog een beetje anders, ik snij de voering identiek aan het buitendeel, maar bij het naaien laat ik de stof wat verder voorbij de buitenstof komen.



Hoe moet ik de voering in het badpak naaien?


Je kan jouw buitenstof en voering als 1 laag beschouwen. Als je dit wenst te doen, leg je telkens het voeringdeel op het buitendeel en rijg je ze op elkaar. Je moet dan wel nog de naden netjes afwerken met een overlock of een andere methode.


Ik hou meer van naden die verstopt zitten in de voering. Hier is de beschrijving om dit te doen:

  • Begin met de kruisnaad. Plaats de 2 lycralagen en 2 voeringlagen samen. In deze volgorde leg je de stukken: achterpand lycra goede kant boven, voorpand lycra slechte kant boven, voorpand voering goede kant boven, achterpand voering slechte kant boven. Naai de kruisnaad













  • Zijnaden: plaats de lagen in deze volgorde van onder naar boven: voering vooraan goede kant boven / voering achteraan goede kant onder / lycra achter goede kant boven / lycra voor goede kant onder. Naai de zijnaden.

















  • Werk de beenuitsnijdingen af met elastiek. Voering en buitenstof worden hierbij als 1 laag beschouwd.
  • Werk de bovenkant van jouw badpak af met elastiek. Voering en buitenstof worden hierbij als 1 laag beschouwd.


De constructie van het badpak hangt natuurlijk af van het gekozen design, maar de principes van voering bevestigen blijven hetzelfde voor andere soorten badpakken.


In deze blogpost vind je de constructie methode helemaal uitgewerkt voor onderstaand badpak. Omdat de cupnaden in het voorpand vanbinnen ook bedekt moeten zijn, heb ik een paar dingen aangepast aan de werkvolgorde.

























Zelf aan de slag?


Kan je niet wachten om het eens zelf te proberen? Gewoon doen! Verwacht geen perfectie van bij het begin, maar sta jezelf toe om wat te prutsen en foefelen. Uiteindelijk kom je er wel.


Heb je toch nog wat meer begeleiding nodig om badmode te leren naaien? Dan is mijn Start to sew swimwear video-cursus de perfecte gids voor jou. Stap voor stap leer je alle technieken om badmode te maken en voor je het weet rolt er een pracht-exemplaar van onder jouw naaimachine!



Liefs,

Clio